BBC – Storbritanniens SVT och SR

1 Bakgrund – Materialval

British Broadcasting Corporation (BBC) är ett statligt brittiskt public service-företag för TV- och radioverksamhet, ungefär som SVT (Sveriges television) och SR (Sveriges Radio) är fös oss i Sverige. I första hand är BBC finansierat genom licensintäkter men även från intäkter i det kommersiella bolaget BBC Worldwide. Men för att gå till botten med BBCs materialval och vad hemsidan rapporterar om måste vi gå igenom bakgrunden och BBCs historia först.

IMG_0312BBCs historia

18 oktober 1922 grundades British Broadcasting Company av postmyndigheten General Post Office och sex telekommunikationsföretag för att experimentera med regelbundna radiosändningar. BBC fick tidigt en spridning utanför Storbritannien genom skapandet av BBC Empire Service som blev Brittiska imperiets riksradio (jämför SR i Sverige). Detta blev ännu mer tydligt under andra världskriget, då radiosändningarna nådde ända till Tysland. Företaget stod också bakom den första nationella TV-kanalen i världen och har varit en föregångare inom radio och television. Företagets nyhetsverksamhet är en av de mest ansedda i hela världen och det ligger bakom en rad klassiska serier som blivit populära runt om i världen – inte minst i Sverige. I dag har BBC en stor mängd TV- och radiokanaler både i Storbritannien och i andra delar av världen.

Vad rapporterar hemsidan om?

BBCs hemsida är välstrukturerad och rapporterna i nyhetsflödet som är det första man möts ab byts regelbundet ut och uppdateras. På många sätt kan man se att även svenska nyhetshemsidor är uppbyggda på samma sätt som de internationella sidorna. Där en enkel struktur präglar hela sidan, nerifrån och upp. Huvuddelen av hemsidan, och framförallt första sidan beskriver de senaste nyheterna kort, och med en enkelt klick så kan du få komma in på en separat sida med en längre nyhetsförklaring. Fokus ligger på världens nyheter, även om det är en brittisk sida så är nyheterna som rapporteras där inte bara i Storbritannien, utan den berör hela världens största nyheter.

Så vill man vara uppdaterad, och veta det senaste så kan jag personligen påstå att många svenska journalister hämtar sina nyheter från BBC och sedan översätter detta till våra svenska nyhetssajter.

2 Målgrupper

Målgruppen som hemsidan riktar sig till är framför allt mannen/kvinnan som vill känna sig uppdaterad. Ålder mellan 22-45 år (mina personliga åsikter). Som ligger mitt i karriären. Men det är inte bara nyheter kring världens händelser som lyfts upp. På BBCs hemsida kan man också ta del av naturnyheter, kultur, väder och mycket mer, så då utvidgas målgruppen en aning.

3  BBCs struktur — hur är den uppbyggd?

Som jag skrev tidigare i bakgrundsdelen så fokuserar hemsidans struktur kring att det ska vara enkelt att ta sig runt, och alltid lätt och snabbt kunna komma tillbaka till förstasidan. Scrollning sker bara upp och ner, oavsett om du använder en Ipad, telefon eller dator så ska det vara enkelt att bara rulla upp och ner, inget i sidled. Rubrikerna är tydliga och ingresserna är korta och koncisa. Här är det viktigt att nå ut till så många som möjligt och därför anpassa hemsidan så att alla kan ta del av den.

4 bilder – hur använder BBC sina bilder?

BBC.com arbetar stringent efter ett och samma tema där såväl grundsidan som de olika underrubrikssidorna har samma upplägg. Ända ner till två eller ibland tre underkategorier är det initialt en lite större bild som täcker ca 1/3 av höjden och 2/3 av bredden på det visade fönstret (iPad-skärm). Därefter följer ett antal underordnade nyheter sparvis sida vid sida där samtliga har en bild som är talande för nyheten.

Desto längre från nyheter och mot nöje du rör dig i menysystemet, desto större, flashigare och mer reklamtyngda blir bilderna.

För den något mer fotointresserade alternativt för dig som av andra skäl uppskattar att få världshändelser presenterat för dig i bilder finns under NEWS som andraval IN PICTURES. Här läggs tyngd på fotografiskt mycket vältagna bilder där färg, skärpa, komposition, känslor och kärnfullhet är signifikativt.

BBCs arbete med bilder upplevs som omfångsrikt men på ett så pass strukturerat vis att det inte blir svårföljt vad som tillhör vad. Oavsett var på hemsidan du befinner dig så kommer du känna igen dig i det arbetet.

5 Ljud, video och multimedia

BBC återger i princip hela sitt tv-sända nyhetsflöde genom inte mindre än 38 olika nyhetsprogram väl strukturerat i alfabetisk ordning under rubriken WORLD NEWS TV. Detta ger den som uppskattar rörlig bild och förklarande reportage en buffé att välja utifrån med allt mellan reseprogram och Indisk marknadsanalys. Även vid byte till något av de andra 26 språk som BBC presenterar på upplevs innehållet som omfångsrikt, även om utbudet nedgår utifrån den engelska versionen. TV funktionen har även en egen app direkt för smart-tv-apparater för att ytterligare underlätta användarvänligheten.

Vill du enbart ha en radiosändning, kanske som sällskap medan du gör annat erbjuder BBC allt ifrån livesänd kulturradio till ett brett arkiv av historiska dokumentärer. Även här är nyheter och samhällsfrågor i fokus, men mycket nöjesradio erbjuds också. Via hemsidan når du även 18 andra brittiska radiokanaler. Språket är i huvudsak engelska, men med välartikulerade och tydliga reportrar och journalister som gör det enkelt även för den som inte har engelska som modersmål att följa med utan för stor ansträngning.

6 Formgivning. Vad signalerar BBC?

Över lag ger BBC intrycket att vara en sida där alla kan få sitt. Önskar du lyssna till kulturradio, läsa om vad som hänt inom tyngdlyftning på sista tiden eller följa en dödsföraktande reporter live vid frontlinjen i Ukraina så är allt bara några få klick bort. sidan är uppbyggd med nyheter i fokus, men utan att ge avkall på struktur, ordning eller överskådlighet ger de allt de andra också. Till vänster p åskärmen där du sannolikt börjar ditt utforskande av vad du får presenterat, kommer det som anses nyast eller viktigast, för att sedan i fallande ordning ta de tyngsta ämnena. I högerkanten är mer av ”så, nu har jag läst det här, undrar vad här finns för spännande mer”- material och för ögat grafiskt lockande länkar.

Över lag känns det på hela utformningen att BBC är en seriös och stor aktör som tar sitt statliga uppdrag med nyhetsförmedling och informationsspridning på stort allvar. Designen är genomarbetad och känns igen av de som tidigare sett BBC på tv.

BBC testkör just nu en skuggsida där de har lite mer av videomaterial men lite mindre av textmaterialet bland de främsta rubrikerna. Detta skulle kunna vara ett sätt att attrahera den yngre publiken och dess törst efter snabba lösningar, där det kanske tar för lång tid att läsa in fakta, utan istället få den presenterad i bild och ljud.

7 Hur är texterna skrivna?

Texterna bakom de korta och koncisa rubrikerna är relativt långa, du får en djupare nyhetssändning. Även om du kan uppfatta nyheten redan via rubriken och ingressen så finns det alltid en mer djupgående text om läsaren vill lära sig mer eller blev intresserad. Texterna känns inte så ”packade” utan det erbjuds mycket utrymme, och personligen tycker jag att det är mer trivsamt att läsa då, även om man är trött i ögonen så behöver jag inte anstränga mig så mycket om raderna börjar flyta ihop. Så även om man har läs och skrivsvårigheter så har BBC givit en chans till att även dem ska kunna läsa deras nyheter.

8 Rubriker och länktexter

Rubrikerna är korta och informativa och jag kan tänka mig att endast en erfaren reporter eller journalist kan vara retorisk nog att lägga en rubrik som uppfyller kraven hos BBC. Samtidigt kan jag också tänka mig att många av världens journalister har ett drömjobb att få jobba hos BBC eftersom de är anrika och så väl ansedda runt om i hela världen, så konkurrensen om arbetsplatserna där är nog tuff. Länktexterna är lätta att komma åt, och det är luftigt emellan. Enkla att förstå.

9 & 10 Övriga synpunkter & mitt omdöme (betyg) på webbplatsen som helhet, inklusive motivering

Mina synpunkter har framkommit i texten. Jag är sedan tidigare bekant med hemsidan och använder den en hel del i min vardag. Jag anser den vara av högsta betyg när det kommer till nyhetsrapportering. Men var intressant att gå in och djupdyka i den, se saker på ett annat sätt än att bara matas med nyheterna på första sidan. BBC har inte bara blivit och varit Storbritanniens SVT, utan jag anser att det är hela världens SVT och SR, och jag hoppas att de förblir lika objektiva och anrika i framtiden också.

En reaktion på ”BBC – Storbritanniens SVT och SR

  1. Tack för inlämnad uppgift!

    Formalia
    Språk: Utan anmärkning.
    Bilder: Ja.
    Mellanrubriker: Ja.

    Kontrollpunkt, målgruppsanalys:
    Här kunde du ha gått betydligt längre i din analys.

    Kommentar:
    Mycket bra i övrigt. Stiligt jobbat!

    Betyg: G+

    Gilla

Lämna en kommentar